Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O snech a touhách

Mám jednu známou, říkejme jí třeba Anička. Je to hezké jméno a k ní se hodí, protože Anička je moc hodná holka. Ale i hodné holky občas udělají pěknou botu. Tou Aniččinou botou byl výběr partnera. Než se z prince na bílém koni vyklubal pěkný mizera, stihla si s ním Anička uplést jednoho okatého kluka a na druhého zadělat.

A tak se stalo, že jednoho dne seděla Anička na zastávce tramvaje na kufru, v náručí řvoucí sedmiměsíční mimino, v břiše už skoro čtyři měsíce druhé a neměla kam jít. Rodiče nepřicházeli v úvahu („holka nešťastná, já to věděla, já ti to říkala…“) a tak se obrátila na jediného člověka, který v ní navzdory všem okolnostem vždycky viděl princeznu. Na babičku. Do babiččina 2 + 1 se stěží naskládali, ale šlo to. Druhý kluk se narodil stejně zdravý, dravý a řvavý jako ten první, babička byla hodná, nájem regulovaný a život se zas konečně začal zdát sladkým. Když se do bytu naproti nastěhoval mladý pohledný „nevím, asi architekt“, zdálo se, že na Aničku se zas po dlouhé době usmálo štěstí. „Asiarchitekt“ byl sympaťák, vždycky pomohl s kočárem do výtahu, zeptal se jak se vede a jednou dal dokonce oběma klukům mandarinku z vlastního nákupu. Kluci byli v sedmém nebi, protože mandarinky Anička kupovala jen když je měli v akci, a hned se jimi zamazali od hlavy až k patě. Z toho že asiarchitekt bydlel sám, ale asi dvakrát bylo viděno stvoření evidentně ženského pohlaví (pokaždé jiné stvoření), rozcuchaně se po ránu plížící z Jeho bytu, Anička vyvodila, že teplej není a vážnou známost také nemá.

A Anička udělala to, co se ženám jejího věku, váhy a rodinné situace už dávno důrazně nedoporučuje. Začala snít. Snila o tom, jak On jednoho krásného dne překoná svou vrozenou nesmělost a vášnivě jí vyzná lásku na pískovišti. A pak budou šťastní, budou jezdit na dovolenou jeho zánovním BMW, ona tím štěstím konečně zhubne těch patnáct kilo, co jí zbylo po druhém porodu a slunce bude svítit a hřát a oni poběží na zelené louce, vítr jí povlaje do vlasů a všichni budou mávat při západu slunce…..

A pak jí do života vtrhla Barbie.

To asiarchitekt bydlel v domě půl druhého roku, Anička ho ve výtahu potkala už nejméně stokrát a jeho utajovaným citem k ní si už byla víceméně jistá, když před domem zastavilo služební auto jednoho developera a za ním blýskavě černá Alfa Romeo. S tím developerem to bylo jednoduché. Před nějakým časem se městská část rozhodla byt, kde byla Aniččina babička (a nyní i Anička) v nájmu, prodat. Nabídli byt k odkupu Aničce s babičkou, ale kde by sedmdesátiletá důchodkyně a jedna máma samoživitelka na mateřské vzaly půldruhého milionu? Odmítly a městská část byt prodala v dražbě developerovi.

A tenhle developer teď stál za dveřma a za ním majitelka té Alfy Romeo - dlouhonohá, blonďatá Barbie s obvodem pasu menším než obvod Aniččina stehna.

Zkrátka a dobře, developer se rozhodl byt prodat dál a tahle Barbie měla zájem. Procházeli bytem a Anička začínala mít strach.

„Když ten byt koupíte, budete zvyšovat nájemné?“ zeptala se bárbíny. A ta se mile usmála a laskavě odpověděla: „Ne,“ a než si Anička stihla oddychnout, stejně laskavě dodala: „Jestli to koupím, dostanete výpověď.“

Zatímco Anička vydýchávala šok, Barbie odešla na balkón obdivovat výhled. A co čert nechtěl, na vedlejším balkóně seděl zrovna jako na potvoru asiarchitekt. Dal se s Barbie do řeči a během pěti minut ji pozval na večeři.

 Ještě ten den seděla Anička naproti mně v kavárně, ládovala se dortama a bulela: „Chápeš to? MŮJ byt, MŮJ chlap!!! A co moje děti, ty by náhodou ta bestie nechtěla?“ a na dvě cvaknutí zblafla šestej punčák.

Dívala jsem se jak se Oliverek pokouší ukroutit Fabiánkovi ručičku, zatímco Fabiánek testuje kolik úderů plastovým bagrem vydrží Oliverkova hlavička, a neměla to srdce jí říct, že ani byt, ani chlap nikdy nebyli a nejsou její a o zájmu té blonďaté potvory o její dvě zlatíčka silně pochybuju.

 Co z toho plyne? Asi nic. Možná jen ponaučení o tom, že snít je krásné, ale někdy je prostě na čase otevřít oči a začít jednat. Než přijde nějaká blonďatá Barbie z těch snů vám naštípe třísky.

Autor: Kateřina Zagorová | pátek 25.2.2011 11:29 | karma článku: 40,12 | přečteno: 6672x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí