Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ponožky v botách a tescohrášek

  Aneb jsem módní a potravinový barbar   Dva nejvýznamnější články dne (alespoň dle množství diskuzních příspěvků pod nimi) se zabývají módní neschopností Čechů (reprezentovanou fuseklema nošenýma do sandálů) a naopak jejich schopností sežrat prakticky cokoli, pokud je to levné (reprezentovanou obrovskými objemy prodeje výrobků něžně zvaných „tescosračky“).

 

Takže jsem módní barbar. Protože nosím fusekle do sandálů. Občas. Někdy. Třeba na dovolené v horách. Jsem majitelkou jednoho páru čehosi, čemu se říká „trekové sandály“. Nevím proč, protože na trek by si je vzal leda šílenec. Pokud ovšem za trek nepovažujete procházku mezi Tanečnicí a Radegastem, což svého času zvládla moje máti i v jehlových podpatcích.

 

Je pět hodin ráno a můj pes mi skáče po hlavě, protože „já vím, že je strašně brzo, ale já fakt, ale fakt už musím“. Nezbývá než přes pyžamo hodit mikinu a nohy ve fuseklích (noci v horách jsou chladné i v létě a já jsem furt zmrzlá) zasunout…. do sandálů. Šněrovat si trekovky ke kotníkům kvůli vyvenčení čoklína nebudu a vzhledem k tomu, že „musím“ mého psa většinou zahrnuje svižnou vycházku po zhruba kilometrovém okruhu příležitostně prokládanou spoustou čuchání a čmuchání než dojde k akci samotné, v pantoflích bych se asi zabila.

 

Nebo jinak. Jsou čtyři hodiny ráno. Pondělí a já vstávám do práce. Když jsem v pátek odpoledne jela k rodičům, bylo dvacet pět ve stínu a trekové sandály k džínám byly vcelku dobrý nápad. Jenže teď je kolem pěti stupňů a trekovky už nevypadají tak lákavě. Co s tím? Vzhledem k tomu, že k rodičům na víkend jezdím jen s batůžkem jehož největší část zabírá taneční kostým (a krosnu odmítám jednak proto, že se s ní v autobuse blbě manipuluje a jednak proto, že s ní pak musím dva kilometry pěšky), jiné boty prostě nemám. Přece nezmrznu. Tak alespoň bílé kotníkové ponožky s růžovým lemem, ať ladím s mikinou. Na tom rozcuchaném nenalíčeném individuu s polštářem obtisklým na tváři a hubou zívající dokořán budou v naprosté tmě ve čtyři ráno nohy to poslední, čeho si všimnete. A v Praze se převlékám do pracovního a přezouvám do lodiček na podpatku. A do těch fusekle nenosím, fakt.

 

Také jsem potravinový barbar. Fakt nevím, jaké kupuju značky. Vezmu to do ruky, přečtu složení a buď to koupím, nebo ne. Vlastně si pamatuju, že jsem jednou koupila bílý jogurt značky Tesco. Byl dobrý, tak jsem ho koupila i podruhé. Jenže něco se někde zvrtlo. Obrátila jsem otevřený jogurt vzhůru nohama a nic z něj nevypadlo. Odporná želatinová bílá hmota prostě zůstala vevnitř a nechtělo se jí ven. Vytřepala jsem ty bílé amarouny na misku. Zůstaly stát, lehce se chvějíce v přesné kopii tvaru kelímku. Letěl do koše a čtyři jeho kolegové s ním. Přečetla jsem opět etiketu. O škrobu ani slovo. Říkám, někde se něco zvrtlo, protože teď tam ten škrob píšou.

 

Upřímně si ale nedovedu představit, co se dá zkazit na takovém kysaném zelí. Prostě zelí, sůl, kmín. Když jsou tam tyhle tři položky a žádná jiná, tak to koupím a je mi jedno, jestli se to jmenuje Tesco, nebo High-Super-Fit-Line-Cabbage. A vůbec zvláštní kapitolou jsou jablka. Věděli jste, že ta krásná, zářivá, veliká jablíčka, co se na vás smějí vyrovnaná v řadě se leští voskem? A ten vosk pak jíte se šlupkou? Kupuju zásadně ta méně krásná, levná, co jsou barbarsky nasypána na hromadě v regálech až úplně dole. S těma se nikdo leštit nenamáhal a proto mám téměř jistotu, že spolu s kilem jablek nezkonzumuju i dvacet deka leštidel.

 

Jsem barbar a má kapsa není bezedná. Je pravda, že mleté hovězí maso kupuju po osmdesáti korunách za 300g (mámu by položilo, kdyby věděla, jak drahé maso bylo v tom úžasném chilli con carne), že na sýry jsem mimořádně vybíravá a z uzenin jím jenom šunku s min. 90% masa, ale sterilovaný hrášek je prostě sterilovaný hrášek (hrášek, voda, sůl) ať už nese nálepku Tesco, nebo Luis Vuitton.

 

Hysterie kolem bio jídel a „tescosraček“ a exaltované projevy diskutujících, že „laciný jídlo by nevzali do huby“ neboť „ani pes to nežere“ mi připadá k smíchu. Jak je možné, že se u nás to laciný jídlo tak dobře prodává, když jsou všichni tak radikálně proti němu? Co je špatného na tom, že místo hrášku Bonduelle koupím do bramborového salátu hrášek Tesco, jehož cena je třetinová? Vzhledem k tomu, že to pak celé přebiju majonézou, je úplně fuk, jak ten hrášek původně chutnal.

 

Jsou mi k smíchu všichni ti Fandové z Horních Ouholiček, kteří jedli půl roku suché rohlíky, aby si mohli dovolit jedno Bibione s polopenzí a aby se pak v okamžiku přejezdu přes hranice proměnili v pravidelné návštěvníky hotelu Ritz Carlton s regulérními požadavky na služby této úrovně.

 

My prostě musíme za každou cenu dávat najevo jak ohromnou převahu máme nad tou blíže nespecifikovanou skupinou „socek“, které nosí fusekle do sandálů a kupují rohlíky made in Kaufland po 90 haléřích za kus, skupinou, do  které patří všichni kromě nás osobně. A pěkně jim to v diskuzi spolu s ostatními „sockobijci“ dáme sežrat. Ať vidí, že já jsem lepší, protože já žeru šunku pozlacenou (dámy prominou).

 

No, dobrou chuť.

Autor: Kateřina Zagorová | úterý 22.9.2009 15:16 | karma článku: 41,02 | přečteno: 5814x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí