Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O jedné Libušce a strachu

Tenhle článek ve mně uzrával delší dobu a vlastně jsem jej původně ani vůbec nechtěla psát, ale jak už to tak bývá, stalo se pár věcí (a většina z nich smutných) a najednou mi bylo jasný, že i tohle téma prostě musí ven (a někteří asi řeknou: "proboha, už zase.").

Žila byla jedna Libuška. Hodná ženská to byla, vždycky poslouchala maminku, nosila domů samé jedničky, brzo se vdala a dobře vychovala dvě (nyní už dospělé) děti. Protože byla hodná a poslouchala maminku, co bylo doma nedobrého, schovala poslušně pod zástěru a dál dělala hodnou ženskou. Dlužno ovšem podotknout, že toho nedobrého nebylo zas tolik, aby to stálo za řeč. 

A protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, stalo se, že Libušce onemocněl manžel. Onemocněl velmi vážně a Libuška prožila půl roku hrůzy. Hrůzy z toho, že manžela ztratí a zůstane na celém širém světě sama (děti nepočítaje). Libuška totiž nikdy v životě, ani jedinou noc, ani jediný den, nebyla sama. Nikdy neměla vlastní pokoj a každou noc, když usínala, každé ráno, když se probouzela, ležel na posteli vedle ní někdo jiný, někdo blízký – ať již to byla sestra, když byla Libuška malá, nebo spolužačka na koleji, když byla Libuška na střední, a konečně manžel, když se Libuška vdala. Zkrátka a dobře, Libuška nikdy nebyla single. A postavena tváří v tvář hrozbě vdovské samoty, nevěděla, co si počít. 

Nebudu tady tvrdit, že single je nejdokonalejší uspořádání (ne)vztahů na světě, protože si dovedu představit lepší, ale jedno se „singlovství“ musí nechat: být pár let single, vám dá obrovský dar. Dar vlastní sebeúcty. A hodně moc se o sobě naučíte. Jako single se naučíte spoléhat jen sami na sebe a zjistíte, že to v pohodě zvládáte. Zjistíte, že se dokážete sami uživit. Zjistíte, co opravdu máte rádi, co opravdu chcete dělat, když nemusíte svá přání a potřeby korigovat přáními a potřebami někoho jiného. Zjistíte, co je pro vás důležité, přes co opravdu „vlak nejede“ a z čeho jste eventuelně ochotni a připraveni slevit. Utřídíte si vlastní myšlenky a mimo jiné také zjistíte, zda dokážete vydržet pár dní jen sám se sebou, bez přítomnosti jakékoli další osoby. 

A taky zjistíte, co se opravdu stane, když zapomenete nakoupit a dojde toaletní papír, zubní pasta, zplesniví chleba, nebo když měsíc neuklidíte koupelnu. 

A ačkoli se mnou budou mnozí nesouhlasit, myslím si, že každý člověk by měl alespoň rok dva ze svého života strávit jako single. A pojmem single v tomto případě opravdu nemyslím svobodnou matku se dvěma dětmi. Single je v tomto případě osoba s vlastní domácností, kterou nesdílí s nikým jiným. 

A jak to dopadlo s Libuškou? Jejího manžela se bohužel vyléčit nepodařilo a Libuška je už skoro rok vdovou. Zpočátku to pro ni bylo těžké, vyčítala si strašnou spoustu věcí, půl roku nemohla spát v ložnici, kterou kdysi sdílela s manželem, protože měla pocit, že on tam pořád je. Ale čas, milosrdný pán, v průběhu roku otupil ty nejhorší ostny a Libuška udělala zásadní rozhodnutí. Kompletně přestavěla celý byt, takže teď má ložnici úplně někde jinde a z peněz za manželovu pojistku, které původně chtěla rozdat dětem, si zaplatila pobyt v lázních. Vrátila se odpočatá, uklidněná a s vírou v lepší zítřky. 

A já věřím, že Libuška svůj nový single život zvládne, protože ho vzala za ten správný konec. 

V tomhle článku ale nejde o Libušku, u níž single život nikdy nebyl její svobodnou volbou. Jde hlavně o ty obrovské spousty žen, které zůstávají ve vztahu, ve kterém jsou nešťastné, jen proto, že mají strach být samy. Nenavádím tu nikoho (ani ženy, ani muže) k okamžitému opouštění životního partnera a rozjásanému vtrhnutí do „úžasného života singles“, jen říkám (píšu), že je-li jediným důvodem pro setrvání ve vztahu strach ze samoty, není čeho se bát (ostatně to, jestli jsou určité partnerovy vlastnosti na zabití, nebo jen k povzdechnutí, jste si všichni měli ujasnit předem – třeba právě v období single, že). 

Singlíny nekoušou, jen občas bývají pokousány. Zejména těmi, kteří se bojí, že kdyby všechny Libušky světa prozřely a zjistily, že na single životě není nic děsivého, museli by se trochu víc snažit si ty prozřevší Libušky ve vztahu udržet.

Autor: Kateřina Zagorová | středa 30.11.2011 12:59 | karma článku: 38,77 | přečteno: 7821x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí