Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láskyplnej parchant

Líbil se mi blog Kláry Budilové nazvaný Domácí teror, nízké sebevědomí, jistota průšvihu. Rozhodně s ním souhlasím. Jen bych k němu něco ráda přidala. Ony „tyhle ženy“, co se nechaj mlátit, možná vstupovaly do vztahu s přesvědčením, že ony nikdy, jim se to přece stát nemůže, protože kdyby jim ten jejich dal facku, tak letí obloukem.

Ono to málokdy začne tou fackou. A ne vždy to k té facce dojde. To je přece dobře, řeknete si možná. Jenže některé věci bolí skoro víc než rány. Jenom vás nezabijou. A možná to je ten problém. Když nemáte modřiny, má okolí dlouho pocit, že se vlastně nic neděje. A o tom je tenhle článek.

Začíná to nenápadně. Drobné úšklebky za vašimi zády, ale tak, abyste je dobře viděla. Nenápadné úsměšky. Lichotky, které vás mají ve skutečnosti ponížit. Nevinné větičky sdělované přeslazeným tónem v souvislostech, o kterých jen vy víte, že mají ublížit a  zranit.

„Tak co, on ti řekl: „pozor na zažívání“, to je přece hezký, že má o tebe starost,“ řekne vám vaše okolí a jen vy víte, co tahle věta znamená. Že jste před dvěma týdny četla hlasitě článek v novinách o tom, že bezprostředně po jídle se nemá pít větší množství tekutin, protože to škodí žaludku. A že jste právě teď dostala po palačinkách žízeň a napila se. Jen vy víte, že tahle nevinná větička vyslovená se škaredým úšklebkem, který nikdo jiný neviděl, vlastně znamená: „ty jsi tak neskutečně blbá, že ani nejsi schopná se řídit svými vlastními radami“.

Když jste ke všemu opravdu neskutečně blbá a pokládáte sebevražedné otázky typu „nejsem v tom moc tlustá?“, tak vám láskyplně odpoví „to víš že ne, ty můj malej tanku,“ což klidně udělá i na veřejnosti a pak se svému skvělému vtipu tři minuty v kuse chechtá a většina přihlížejících s ním.

Kdykoli ve společnosti otevřete ústa, váš miláček vás láskyplně poplácá po zadečku a řekne něco ve smyslu: „tím si nezatěžuj tu svou malou hlavinku a počkej na mne v ložnici.“, nebo na vás názor zareaguje strašně vtipným povzdechnutím „no jo, no, ale když ona tak dobře vaří…“ Dojde to tak daleko, že ani mezi svými nedokážete říct souvislou větu, což z vás dělá ještě většího debila. Začnete se bát mluvit na veřejnosti a pak už radši nemluvíte vůbec. Ani doma, ani před maminkou, kamarádkám se začnete vyhýbat. Kdo by jim vysvětloval, že fakt nejste paranoidní? Že i když vás ten váš nebije, neřve na vás a nenadává vám, že vás prostě trápí a ubližuje vám a že fakt, ale fakt to není ten neomalenej a neotesanej dobrák, za kterého ho má jeho okolí, ale že to dělá schválně, protože vám chce ublížit, protože ho to baví.

Proč byste odcházela? Vždyť on do hospod nechodí, výplatu domů přinese celou, děti má rád, nebije vás, v životě ho nikdo neslyšel zvýšit hlas, je milej zábavnej a vtipnej (jo, sakra dobře víte, jak MOC je vtipnej). Vaše okolí si začne myslet, že jste vztahovačná a že nemáte smysl pro humor. A pak si to o sobě začnete myslet taky.

A roky běží. A vy zapomenete, že kdysi, po boku jiných mužů jste tyhle pocity neměla, že kdysi jste se ráda bavila klidně i na svůj účet (to když jste vyprávěla fantastickou historku o tom, jak jste s kamarádkou v autě zoufale půl hodiny hledaly klíče od domu, než jste se uráčila zvednout pr.el ze sedačky, abyste zjistila, že na nich celou dobu sedíte).

Vaše okolí si všimne, že jste nějaká zamlklá a všichni se budou strašně divit proč a když se jim to pokusíte vysvětlit, dozvíte se, že vás pálí dobré bydlo.

Tak proč byste od něj měla vlastně odcházet? Vždyť se vlastně máte dobře, že jo?

 

P.S.: Jednu takovou jsem znala. V půlce devadesátých let, po patnácti letech „spokojeného“ manželství vyrazili autem do Chorvatska pod stan. Žena celý týden před odjezdem balila, vařila a konzervovala jídlo, co budou jíst tam. Na dovolené opět vařila, ohřívala, dokonce pekla v remosce, prala a vůbec se starala o to, aby všem bylo dobře. V moři se nesmočila, ze stanu nevylezla, nebyl čas. Po příjezdu domů žena začala vybalovat, třídit prádlo a prát. Manžel si sedl na gauč, vyhodil nohy na stůl a pronesl: „Všude dobře, doma nejlíp. Otevři mi, maminko, pivečko a hned musíš uvařit svíčkovou, těším se na ni celej tejden.“ A žena vzala nůž a čtyřikrát muže bodla do hrudníku. Jen proto, že to přežil, dostala deset let natvrdo, protože nikdo nechápal, proč to udělala.

Autor: Kateřina Zagorová | středa 31.8.2011 14:24 | karma článku: 37,77 | přečteno: 4834x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí